Scoil: Naomh Breandán, Baile na nGall (uimhir rolla 14480)

Baile na nGall, Co. Chiarraí
Tadhg Ó Caomháin

Dúbhairt an gabha go ndeanfadh nuair a bheadh an an t-iarrain dearg.
    Bhíodar ag cainnt annsan ar feadh tammail, agus d'fiafruigh an duine uasail do cad é an ainm a bhí air. Dúbhairt sé gur Tadhg Ó Choncúbhair a b'ainm do. D'fiafruigh sé don triúr eile cad é an ainm a bhí ortha agus dúbhradar san gur Tadhg Ó Conchúbhair a b'ainm do. Nuair a bhí an t-iarrain dearg chuireadar bluíre eile isteach, agus bhíodar mar sin ar feadh na h-uaire agus iad ag magadh fé an duine uasail. Sa deire tháinig bean an ghabha isteach, agus chualaidh sí an argóínt a bhí eatortha. Rug sí ar casúr, agus dúbhaiart sí lé na fear crúdh a chur fé chapall an duine uasail go tapaidh. Do dhein an gabha fé mar dúbhairt a bhean leis.
    Tadhg Ó Caomháin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)