Scoil: Clochar ar an bhFáirche

An Fhairche, Co. na Gaillimhe
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    i gcaisleán agus go raibh a arm istigh sa teach gach oidhche leis agus go raibh réaltóga ar fud an tighe agus an bord a bhí aige nach ndhíolfhadh sé ar ór na ar airgead é.
    Bhí go maith is ní raibh go olc dubhairt an duine uasal leis go ba mhaith leis má phósfadh sé a inghean. Dubhairt sé go bpósfadh sé í. Pósadh iad i gceann seachtmhaine. Tháinigeadar abhaile i gceann cúpla mí. Nuair a tháinig siad go Binn t-Sleibhe chonnaic sí an sean-teach. Siad na réaltóga a bhí ann ná na pollanna tríd an teach. Sé an t-arm ná na gabhair. Sé an bord a bhí aige ná a dhá glún. Nuair a chonnaic an cailín é bhí a croidhe briste. Chuaidh siad anonn gho Méireacá arís agus d'innis an cailín go a athair é agus d'fhan siad ann agus fuair siad saoghal fada
    AT1455: The Hard‑hearted Fiancée
    Brighid Ní Chadhain