Scoil: Clochar ar an bhFáirche

An Fhairche, Co. na Gaillimhe
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. Sean-Sgéal.
    Seo sgéal a chuala mé ó na sean daoine. Bí fear ann fado. Bí sé an-bhocht. ar fad. Bacach a beadh é. Aon lá amháin bhí sé amuigh ar lorg déirce Bí sé ag siubhal leis ariamh go dtáinic sé go dtí baile mór agus fuair sé sparán ar an t-sráid agus trí punt ann. Thóg sé é agus áthas an domhain air. Chuaidh sé isteach í dteach ósta agus dfhág sé púnt ann agus dubhairt sé uair ar bith a mbeadh deoch uisge beatha ag teastáil uaidh go gcraithfeadh sé an sean hata a bhí air a cheann agus go ndéarfadh "a ndéanfadh sé sin." Chuaidh sé isteach i dteach éile dfhág sé púnt ann agus dubhairt an rud céadna. Chuaidh sé isteach í teach eile annsin agus rinne an rud céadna. Indiaidh sin casadh fear leis a raibh mála óir aige ar a dhruim agus diarr sé ar an mbacach é a ionmpchur cuid d'en bhealach do. diompcur agus nuair a tháinigeadar go dtí an baile mór seo a dfhág sé an
    AT1539: Cleverness and Gullibility
    AT1653: The Robbers under the Tree