Scoil: Leacaigh (Leacach)

Leacach Beag, Co. na Gaillimhe
Seosamh Ó hÁinlíghe

Ar an leathanach seo

1. Dithead na daoine trí bhéile sa ló fadó acht amháin sa gCarruigheas ní ithidís acht béile amáin. Ní ithead na fir brisfeasta go dtí an deich a chlog gá mbead síad ag obair in aice an tighe. Theigidís amach ag obair roim a mbéile agus thagaidis isteach ar a deich. Bhíodh an proinn an dara bhéile ar an dó a chlog agus an suipéar nó an tríomhadh bhéile ar an ocht.
    Bhíod ceaist fhatai agus bláthach acú ar maidin aguis bhíod cáca mín coirce nó cáisten agus leamhnacht acú in a dhiad sin. Bhíod im agus uibeacha freisin acú. Ceaist fhataí sin fataí rósta.
    An proinn an dara béile. bhíod fataí agus íasg is mó a bhíod acú agus bláthach lé n-ól. Bhíodh uibheaca acú leis na fataí Dé h-Aoine. Ní bhíod aon fheoil acú acht amháin De Domnaigh. Muicfheoil agus cabáiste is mó a bhíod acú agus bhíod feoil eanlaith acú go minic freisin.
    Ag an-h-ocht a clog dithidis an suipéar. Leithte is mo a bhíodh acú agus leamnacht. Bhíod leithte freisin acu ar maidin nuair bhíod na fataí gan.
    1. táirgí
    Eilís Ní Fhlionn