Scoil: Leacaigh (Leacach)

Leacach Beag, Co. na Gaillimhe
Seosamh Ó hÁinlíghe

Ar an leathanach seo

1. Fadó san sean saoghal sé an fasúin a bhíodh ag na daoine chuile shórt a dhíoladh síad ar an mbaile chaitheadh síad é a roinnt. Dá ndíoladh fear bullán chaitheadh sé an lúach a roinnt leis an mbaile ar fad agus chaitheadh chuile dhuine ar an mbaile an cleas sin a dhéanamh. Cé bí céardh a dhíoladh cé chaitheadh sé é a roinnt.
    Bhoil bhí aon amadán amháin ann agus shíl sé go raibh sé an chríonna ar fad. Ní raibh sé ag caitheamh pinghinn ar a bith dá airgid ach an méad a chaitheadh sé dá bhuidheachas. Bhí sé ag tabhairt ocras dó fhéinagus é ag bailiú go crúaidh cráidhte. Ach is minic a chuala muid "An rud nach gcaithfidh tú féin caithfidh duine eicín eile é.
    Dhíol an fear seo trí muca ar caoíar bith agus níor mhaith leis an lúach a roinnt. Shiubhail sé amach aon oidhche bréagh gealaigh agus smaoinigh sé go mba mhaith an áit an t-airgead a chur i bhfolach sa phortach móna. Siubhail sé thart annsin go bhfuigheadh sé áit a mbeadh comha(?) ann, i dtreó's go bhfuigheadh sé an t-ór arís núair
    Mairéad Ní Sheacnasaigh
    Cathair na Silíní, Co. na Gaillimhe