Scoil: Leacaigh (Leacach)

Leacach Beag, Co. na Gaillimhe
Seosamh Ó hÁinlíghe

ar an gcuid eile.
    Bhí buachaillí Tuighe ann freisin. Bhíodh tuighe ar a gcosaibh ar a cginn agus ar a lámha agus bhidís gléasta súas. Bhíodh dath dub ar a h-eadan agus ní bhíodh fhios ag na daoine cé bhíodh ann. Bhíodh siad ag damhsadh agus ag gabháil fhuinn ann.
  2. Sé an t-am is mó a posann daoine an áis seo san Inid sin é an t-am idir lá an Cinn agus Ceadaoin na Luaithre. Ní phosann aon duine sa mbealtaine san áot seo acht pósann corr duine ó Bealtaine go dtí Samhain.
    Deantar cleamnais amanta anois. Deanann na sean daoine an cleamhnais do na daoine óga.
    Tugann an t-athair spré do cailín. Ní thagann an cailín abhaile go mbíonn sí mí posta. Ní theigeann sí thar a teach fein ag dul abhaile dí tar éis í pósadh. Níl sé ceart ag máthair an cailin í beadh ag an mbainis acht tá sé ceart ag an t-athair. Brisean máthair an fhir óig an cáca postha ar an lamhain óig agus teigheann síad ar a nglunaibh
      1. filíocht
    Eilís Ní Fhlionn