Scoil: Leacaigh (Leacach)

Leacach Beag, Co. na Gaillimhe
Seosamh Ó hÁinlíghe

1. Aonach an Turlaigh Mhóir
    Bíonn dá aonach ann i gcomhnuidhe agus ins an am fadó bhíodh na daoine ag troid ann. Bhíodh go leor treibheanna sa tír san am agus bhídís ag troid in aghaidh a chéile agus ag faire ar aonach an Turlaigh Mhóir cun é sin a dhéanamh.
    Thigeadh daoine ó gach ceard den chondae lé cabáin a chur suas lé h-aghaidh óil. Bhíodh áit áirithe ann le h-aghaidh asal do dhíol. Cnocáin na n-asal a thugtar ar an áit sin ó shin i leith.
    Bhíodh na tinncéirí an fhlúirseach anois ann agus bhidís comh láidir sin agus go mbíodh faitchíos ar mhuinntir na tuaithe rómpa. Bé e Brían Bhárd an ceannphart is mo de na tinnceirí. Bhí troid an-mhór ann blian amháiin agus tháinic ceannphort na bpelears ann lé na chuid fear cun síoghcháin a dhéanamh ach marbhuigheadh na ceannphort ann an blian sin. Marbhuigeadh é sa troid mar a bhí tinncéirí agus tuaithe i n-aghaidh na bpelers agus níor sparáil síad íad. Bhiodh troideanna móra ann idir na h-Oisiní agus clainn Mach
        1. trádáil
    Eilís Ní Fhlionn