School: Lisín na hEilte (Cailíní)

Lisín na hEilte, Co. na Gaillimhe
Cáit Ní Choisdealbha

1. Do bhí buachaill i gConndae na Gaillimhe fadó agus deir siad go raibh na sidheóga ann san am ceana. Ar chaoi ar bith thuit timpist amach d'on ghasúr agus d'fhás cnapán ar a dhruim. "Lusmór" a tugadh na daoine mar leas ainm ar ó shoin amach. Do bhí "lusmór" inán seinmh ar an bpíb agus thárla go raibh lios in aice na h-áite agus chuaidh "lusmór" agus a mhuinntir ann oidhche agus glaodhadar ar na sidheóga agus tháinig siad. Do rinne lusmór céol díobh agus bhíodar comh sasta leis an chíol sin gur bhain siad an cnapán den bhuachaill agus chaith siad ar an bféar é agus chuaidh "lusmór" agus a mhuinntir abhaile agus áthas ortha.
    Peigí Ní Shlataraigh
    Pádhraig Ó Cheannaigh