Scoil: Naomh Seosamh, Gaillimh (uimhir rolla 13914)

An Cheapach, Co. na Gaillimhe
Tomás Mac an Ghoill

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí fear ann uair amháin a dtugaidís Ceathramha na Súgáin air.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    bliadna déag sin caithte bhí a fhios aige nach raibh goir ar bith aige fanacht uaidh. Tháinic an bás arís nuair a bhíodar caithte.
    "Caithfidh tú dul in éinfeacht liom" ars an bas. "Déanfaidh sin" adeir an fear. "Tá mé réidh le h-imtheacht leat acht a dtugaidh mé liom mo chuid cártaí.
    D'imthigh sé leis an bás go dtí na Flaithis. Tháinic an t-aingeal amach agus dubhairt leis a chuid cártaí a leagan uaidh agua a theacht isteach. "Ní leagfadh " adubhairt sé. "Mara leagaidh" ars an t-aingeal, "cuirfear go h-Ifreann tú".
    "Is cuma liom" ars eisean.
    Chuireadar go h-Ifreann é agus nuair a chuaidh sé isteach d'fhiafruigh an diabhal de an imreóchadh sé a anam agus dubhairt sé go n-imreóchadh dhá gcuireadh sé anam eile in a aghaidh. Ghnóthuigh sé an t-anam agus chaith sé amach é. Dubhairt an fear gurbh fhuaire an áit a bhí amuigh aige ná istigh. Ghnóthuigh sé gach anam dá raibh
    AT0330A: The Smith and the Devil (Death)
    Micheál Ó Conghaile