Scoil: Baile Rua (Buachaillí)

An Baile Rua, Co. na Gaillimhe
Pádraig Mac Crosáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sin. Dún sí an doras sin agus dfágh sí na ochar ar an mbhord. Annsin chúala sí daoine ag teacht isteach agus chuaidh sí isteach faoi'n staighre. Igceann tamaill tháinigh beirt fhear isteach agus bhí cailín aca lé í a mharbú. Annsin fuair duine de na fir thuatha agus thug sé buille de'n cailín. Chuaidh ordóigh an cailín isteach faoi'n staighre. Annsin cuir sí an ordógh isteach in-a phocha agus coinnuigh sí é. Dubhairt duine de'n a fir go raibh duine eicint beó ins an teach. Bhí an fear sin ag dul súas an staigre agus dubairt sé leis an bhfear eile a dul súas freisin. Annsin chuaidh sé suas an staighre. Nuair a neachaidh sé súas chuaidh an cailín abaile. Chomh tapaidh is a thosuigh sí ag rith do thosuigh trí madhra ag rith in-a diaidh. Annsin thugh sí píosa arán dóibh agus do thosuigh siad ag troid lé h-aghaidh an píosa arán. Chuaidh an cailín abaile annsin agus bhí áthas ar a chroidhe. Annsin dinnis sí a sgéal do a mháthair. Dubhairt a mháthair léi an ordógh a tabairt do na gardaí. Dith sí a suipéar agus chuaidh sí a codhlad annsin. Deirigh sí go moch lá ar na bhárach agus chuaidh sí go dtí na gardaí. Annsin dinnis sí a sgéal do'n a gardaí. Fuair sí go leór airgead lé h-aghaidh an ordhógh.
    AT0955: The Robber Bridegroom
    Micheál Ó Glasán