Scoil: Baile an Mhuillinn (B)

Baile an Mhuilinn, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Discín

maith le aon dhuine aon rud as bealach a deanamh orra acht beith an-omosach dhiobh.
    Cuala mé na seandaoine ag rádh gur chuala síad go raibh fear ann aon uair ámháin agus gortuigh sé baintreach agus gur cuir sí an mí-adh air uaidh sin amach.
    Bhí síad ag argóint agus gortuigh sé an baintreach ar an ceann. Thug sé buille di lé sluasad agus gortuigh go mór i agus bhí sí an-lag in a diaidh an buille trom.
    Chuir sí an droch rath air deirtear. Níor bhfhada in a dhiaidh sin go bfuair a capall bás agus fuair searrach óg bás freisean. agus gach rud dá raibh aige fuair síad bás. Ní raibh áit san garrdaí nach raibh rud curtha ann. Fuair a bhean bás sa deireadh agus tamall in a dhiaidh sin bhí sé curtha amach as a sheilbh. Fuair sé bás sa deireadh ar taobh an bhóthair. Tháinig ceannsar air dheamhain. Lá maitheas a rinne sé
    Pádhraic Ó Néill
    Iomaire Claí Thoir, Co. na Gaillimhe