Scoil: Baile an Mhuillinn (B)

Baile an Mhuilinn, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Discín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Maidin lá ar na bhárach agus Naomh Máirtín ar tígh imtheacht labhair sé leis an mbean agus seo mar dubhairt sé. "Tóg amach do bheart anois agus fosgail é." Rinne sí amhlaidh agus ní túisge a rinne ná rith amach a lan bhanbh óga. "Tóg anois íad agu[s] tóig súas íad" ars' an Naomh "agus beidh cúitiúgha[dh] maith agat ar son na feóla a thugais dom." "Ní bheidh ganntanas feóla arís go bráth ort." Do chuir sí í dteaichín beag íad agus d'imthigh an Naomh. Acht Glaoidh an bhean air a theacht arais agus ar sise "Fan nóiméad tá píosa eile de'n bhlonaic annseo." Leis sin d'fhosgail sí an píos[a] eile agus ar an bpoinnte léim a lán luch amach ag rith annseo agus annsiúd. Bhain Naomh Máirtín a lámhainní dhe agus chaith i ndíaidh na luch íad. D'athruigh na lámhainní go ndeárnadh dhá chait díobhtha gur thoisigh síad ag léimnigh ar na luchaibh gá mharbhúghadh íad. B'shin é an céad úair ríamh do chait, muc, agus luch a bheith ar an saoghal seo. D'fhág Naomh Máirtín an bhean léithi féin agus ag imtheacht dhó dubhairt sé
    AT1416: The Mouse in the Silver Jug
    P. Ó Díscín