Scoil: Baile an Mhuillinn (B)

Baile an Mhuilinn, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Discín

1. sgéal faoi thaidhbhse
    Ins an am fadó bhíodh na tsaidhbhsi ag goid na leanbh agus ag fágáil sean leannán ina ndiaidh. Aon uair amháin bhí leanbh áluinn ag bean agus thuit sé tinn mar cheap sí - agus bhí sé ag fághail bháis agus ní raibh fhios aici céard a dhéanfadh sí leis mar nach raibh biseach ag teacht air.
    Oidhche amháin bhí fhear ag teacht abhaile ó Shasanaigh agus d'iarr sé lóisdín na hoidhche ar an bhean seo agus thug sí dhó é. Nuair a bhí síad sgathamh maith ag cainnt d'fhiafruig sé céard a bhí ar an leanbh agus dubhairt sí go raibh sé mar sin le mí. D'imthigh an bhean annsin go dtí an tobar le buicéad uisge fhágail. nuair a bhí sí imthighthe thóg an leanbh píb amach agus thosuigh sé ag seinm ar an
    Stiopháin Ó Aodha
    Baile an Ruiséalaigh, Co. na Gaillimhe