Scoil: Béal Cláir (B)

Béal Chláir, Co. na Gaillimhe
Cristíne Bean Uí Fhithcheallaigh

1. Seanchas i dtaobh na h-aimsire
    Nuair a bhíonns an aimsear briste is mór an cosamhlacht a bhíonns ins an spéir. Bíonn réalta beaga ag rith tríd an spéir cúpla lá roimh an bháisteach. Ins an oidhche freisin d'feicfhá bodhbh tar timcheall an gealaigh.
    Ins an tráthnóna nuair a bhíonns an ghrían ag dul faoí má theigheann sí taobh istigh do na réalta móra dubha bíodh? ag faire ar lá fluich an lá ar na mháireach. Ins an Samradh má bhíonns na fáinleóga ag eiteal go íseal agus ag eiteal thar timcheall sean-tigthe agus stáblaí agus bíonn lasraighe gorm ins an teine sin é cosamhlacht báistigh trom.
    Is aimsear an fhuar
    Máire Ní Thurnóir