Scoil: Cloidheach (uimhir rolla 12090)

Claídeach, Co. na Gaillimhe
Máire Úna Ní Cheallaigh

Ar an leathanach seo

1. Ba mó an difrígheacht abhí idir tighthe na sean-aimsire agus na tigthe atá againn anois. Ní bhíodh acht aon doras amháin ionnta agus é ar an taobh teas de'n tighe, agus fuinneog beag ar gach taobh de. Ar an taobh amuigh den doras do bhíodh "haspa stapla agus maide" chun an doras a dhúnadh. Do bhíod maide reamhar, faid (?) an dorais sáithte sa mballa ar an dá taobh, taobh istigh den dorais. Ní bheadh aon duine nó gaoith in ann an dorais a chuir isteach an fhad is bhíodh an maide sin taobh istigh de. Bhíodh leath-doras i ngach tigh taobh amuigh den doras. Do bhíodh an doras ar oscailte gach lá acht bhíodh an leath-doras dúnta cun na cearca, na sicíní agus rudaí eile mar sin a choinneál amach.
    Uaireannta ní bhíodh acht aon pána gloine 'ins na fuinneog beaga agus ní bhíodh aon admaid tart timceall ar an gloine sin acht é sáithte san bfalla. Bhíodh an urlár deanta de cré agus do sguabadh an urlar
    Padraig Mac Aodhagain
    Tómás Mac Aodhagáin