Scoil: An Árd Leathan (uimhir rolla 7680)

An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Ailin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Inntinn féin. “Cad chuige nach mbéadh gráin aici orm; dhibreas a h-athair nár ghabhas chugam (seas) seacht [míle]? tíre d’athardha Uí Chonchubhair. Char bha sláine do ann a mheanmain thré an mhachtnughadh adaigh. Agus iar sgabadh d’on tsluagh, agus ar [mbeidh]? socair suaimhneach go gach uile rud ann a thimchioll, ba mhó d’éirigh mearughadh croidhe agus buaidhirt aigeanta air. Char fheud sé fanacht mar a bhí sé ní b’fhuide agus sé an rún do chinn sé leis féin cuairt do thabhairt, acht an- chuma no bréag riocht do chur ar fhéin, an dóigh nach [n-aithneochaid]? é, go Caisleán Mhic Dhiarmada, Muighe Luirg, ar an gCarraig i Loch Cé i ndúil go bhfeicfeadh sé Méadhbh Ní Chonchubhair, gan fhios dé féin agus do chách. Chuir sé ann úmhail d’a