Scoil: An Árd Leathan (uimhir rolla 7680)

An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Ailin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ag deanamh dí féin go bhfeudfadh a h-athair an talamh do bhaint amach arís. D’fhág na cailíní slán ag Ua Domhnaill agus a chuideachta. Déirigh ar a neachaibh agus philleadar dá nduthaigh féin. Do cheap muintear Aodha Ruadh arais a gcúlai gach capall, gach bó, gach caora, agus gach uile bheathadhach do chuid Chloinne Chonchubhair : agus thugadar suas gach airnéis agus gach éadail do mhuintir Chonchubhair sul má [deachadh]? siad troigh níos fuide. Thóg Aodh Ruadh claidhe teorann seacht míle budh dheas ó Áth Seanaigh, agus coimhcheangladh an talamh sin le Tírchonaill ón am sin go dtí gur briseadh ar Ghaedhealaibh ag Ceann tSáile, agus gur árduigheadh (ar) (ghaedhealaibh) cumhacht agus ceannas [na]? ngall os cionn Thír Chonaill, os