Scoil: An Árd Leathan (uimhir rolla 7680)

An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Ailin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    cómh claoidhte is bhí sí ní rabh me? ar bith ar a teangaidh. Bhí bacach ag gabháil thart 'san áit agus bhí an t-iomrádh go rabh crathán feasa aige.
    Oidhche amháin bhuail sé isteach ag an t-sean phéire seo, agus d'iarr sé fascadh an toighe go maidin. Dubhairt an sean duine go bhfuigheadh agus míle fáilte acht go gcaithfeadh sé a dhicheallt eolais a thabhairt goidhé a bhí ag caitheamh ar an tsean- mnaoi. Dubhairt sé go ndéanfadh sé sin agus míle fáilte. Chuaidh sé suas go dtí an leabaidh agus stáin sé go géar ar an t-sean mnaoi agus leog ní h-é an deágh-fhocal a bhí ar bhárr a teangtha léithe. Sheasuigh sé tamaillt ag amharc go géar uirthi agus í ag gabhail mar bhéadh muileann ann 'á sgineadh ó bhallaí na glóire. D'éist sé léithi fada buan. Fá deireadh chraith sé a cheann agus shiubhal sí aníos agus síos
    P. Mac Ailín
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)