Scoil: Leitir Sean-Bhoth (uimhir rolla 12900)

Leitir Seanbhó, Co. Dhún na nGall
S. Ó Ferraigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    áit a mbíonn an breac ag léimnigh, an fiadh ag géimnigh agus an creabhar coille, agus sgairt - [?] . Ag Leitirbric a léim sé agus [?] mar a fuair an baile [?] sin a ainm ach dár ndóigh ní raibh an áit sin fóirsrineach. Siubhal sí síos an abhainn giota eile go dtí an áit a bfuil an t-sean - Roilig anois. agus rinne sí an teach-phobal san áit sin. Agus cad chuige? Bhail san am sin. Bhí coillidh ar taobh Ailt na Peiste agus thiocfadh [?] an creabhar coille a chluinstin ag sgáirtigh, an fiadh a chluinstin ag géimnigh agus an breac a feiceáil ag leimnigh as an abhainn, mar cois na h-abhanna atá [?]. Cill an sean - ainm a bhí ar teach - phobal sen am sin agus fuair an an pharóiste seo a ainm o'n chill sin a thóg Taobhóg é sin Cill Taobhóg.
    Deirtear gur deirbhsiúr eile [?] b'eadh Riadhan agus gur thóg sise
    Cill Taobhóg, Co. Dhún na nGall