Scoil: Rosguill & Doe Branch I.N.T.O. (uimhir rolla n/a)

Ros Goill, Co. Dhún na nGall
T. Mc Ginley

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    éadach. Dubhairt an bhean seo go ndeanfadh sise iad dá n-iarrfadh sí na bainnse an lá a bhéadh sí dá pósadh. Dubhairt sise go n-iarrfadh. Thainig mathair an Rí isteach agus bhí luthghair mhór uirthí an obair a bhí deanta ag an chailín.
    Thainig an lá a pósadh iad agus d’iarr siad a gcuid daoine muinntearacha uilig. D’iarr an cailin na trí mna ghranda seo agus d’fhiafruigh an Rí duithe ar b’éadh seo a chuid daoine muinntearacha.
    Dubhairt sise gur b’éadh. Chuaidh mac an Rí an cáinnte leis an chead bhéan agus d’fhiafruigh duithe caidé a thainig ar a láimh. Dubhairt sise gur choinnigh a mathair í ag fidireacht éadach leis an t-séol agus gur éirghe a cois mór. Chuaidh sé ag an bhéan a rabh an t-sron mhóir uirthi agus d’fhiafruigh sé duithe caide a thainig ar a srón. Dubhairt sí gur choinnígh a mathair í ag fuaghail agus ag deanadh éadach agus go rabh a ceann i gcomhnuidhe cróm aici agus tuit an méid fóla a bhí ann a ceann anuas ann a srón agus sin an [fáth]? Dubhairt an Rí óg nach léigfeadh sé do na bhean féin snáth na fuaghail na a dháth a dheanadh nios mó agus sin mar d’éirigh do’n inghean fhallsach agus sin an rud a bá mhaith leithe. Bhí dóigh mhaith uirthi na dhiaidh sin agus ní dheachaidh sí comhair a mathair ní ba mhó.
    AT0501: The Three Old Women Helpers
    Naos Mac Laithbheartaigh