Scoil: Ceann an Largaigh (uimhir rolla 14887)

Cionn na Leargaí, Co. Dhún na nGall
Eithne Ní Ghiolla Séanaigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear i nDoire Chasáin, agus se Seán Mac Giolla Brígdhe an tainm a bhí air. Bhí cuibhreann aige le taoibh Binn an Aire, agus bhí crann beag ag fás ann. Thoisigh se ag gearradh an chrainn le tuaigh.
    Nuair a bhí sé gá gearradh mhothuigh sé torrán ann cosamhail le tóirneach, agus ghearr sé leis. Rinneadh an tormán trí h uaire, acht chá dtug se áird ar bith air. Mhothuigh sé anál cosamhail le anál duine, agus annsin labhair an crann leis, agus dubhairt se leis "leig damh", "leig damh" "Leig damh" trí h-uaire. Ghlac an fear eagla agus stad sé agus níor ghearr duine ar bith an crann sin ó shoin.
    Eibhlín Ní Laithbheartaigh
    Na Dúnaibh, Co. Dhún na nGall