Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall
Tomás Mac Fhionghaile

Ar an leathanach seo

1. Uair amháin bhí Goll Mac Mórna ag gabháíl fríd an tír, agus chuaidh sé fríd na cnuic. Nuair a bhí sé tamall ag siubhal fríd na cnuic casadh fear mor air agus ní rabh fhíos aige ce a bhí ann. Dubhairt se leis go rabh seisean ag gabhail frid an tír ag marbhadh gach duine a gheobhadh se ar na cnuic. Tharraing se claidheamh amach as taobh a chóta agus mharbhuigh sé an fear.
    Cúpla mí in a dhiaidh sin fuaras amach gur marbhuig Goll an fear agus bhí na saighdiúirí in na dhiaidh. Chuaidh sé síos go dtí an tráígh ata i nDúmhaigh agus snamh sé amach go carraic atá amugih san fhairrge in Dumhaigh. Bhí Goll amuigh annsin agus ní rabh duine ar bith ag dul a chóir
    Gráinne Ní Dhochartaigh
    Dumhaigh, Co. Dhún na nGall