Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall
Tomás Mac Fhionghaile

1. An t-aonach.
    Bhíodh cuid de na h-aontaighe amuigh faoi’n Tuaith fad ó shoin, mar ní rabh morán bailte móra ins an tír, agusm bhí na daoine a rabh an talamh agus na h-ainmhidhthe acu ina gcomhnuidhe amuigh faoi’n Tuaith. Tá páirc i Míodhbhaigh, agus deirtear go mbíodh aonach ann cúpla uair sá’n bhliadhain. Tá cnámha ins an pháirc agus deirtear gur cnámha ainmhidhthe atá ann. Níor ghnathach leis na ceannuightheoirí a ghabháil thart ó theach go teach fad ó shoin, mar ní rabh morán acu ins an tír, agus ní chuireadh siad ainmhidhthe go Sasain nó go dtí tír ar bith eile.
    Nuair a dhíolann fear ainmhidhthe bheireann sé airgead arais dó’n fhear a cheannuigh iad le ádh a chur ar na h-ainmhidhthe. Fad ó shoin, bhí fear shíos i n-Dumhaigh agus dhíol sé cuid mhór caoradh le fear eile, agus nuair a fuair sé a chuid airgid, ní thug sé
        1. trádáil
    Máire Ní Bhuadhaigh