Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall
Tomás Mac Fhionghaile

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    choinne é a ithe. Dubhairt sé le bean a toighe “Is mór liom é i bplaic amháin agus is beag liom é i na dhá phlaic”. Annsin d’fiafruigh sé de’n bhean cá rasbh fear a toighe agus dubhairt sí go rabh sé ag teacht.
    Shíl an fathach go mbéadh fear an toighe iongantach mór nuair a bhí an leanbh a bhí sa chliabhan mór go maith. Tháinig eagla air go dtiocfadh an fear mór ar agus d’imthigh sé i na rith. Cupla lá in a dhiaidh sin bhí sé ag siubhal thart an bealach mór agus bhí dhá cloich istuigh i na bráigh. Thóg sé amach cloch mhór a bhí deich dtonna agus chaith sé fá giota de í. Annsin bhain sé amach ceann eile a bhí dhá tonna déag ar meadhcuint agus chaith sé i trí mhíle ar siubhal. Annsin phill sé go dtí an teach chéadna i nDumhaigh agus dubhairt sé le bean a toighe go rabh ocrás air.
    Éamonn Mac Laithbheartaigh
    Seán Mac Laithbheartaigh