Scoil: Dún Fhionnachaidh (2) (uimhir rolla 9002)

Dún Fionnachaidh, Co. Dhún na nGall
Éamonn Ó Canainn

Ar an leathanach seo

1. Ins an aimsear chian-aosta bhí fathach fíochmhar darbh ainm Balor ina chómhnaidhe ar oilean Thoraigh. De threibh na bhFhómharach é agus chuir sé bunadh an oileain uilig faoin a smacht 's bhí sé ag maoidheamh ceannais ar lucht an mhór thír fosta. Aon tsúil amháin a bhí ag Balor. Bhí an t-súil sin suidhte i gclár a éadain agus bhí léargas malluighthe ann idtreo go mairfidhe achan duine a nd'amharcadh sé air. Baisteadh balor an t- súil nimhe air da bhríghe sin.
    Ní rábh lucht an mhór thír sásta géilleadh do Balor. Go háirid Ceann Fhaolaidh, fear a lonnuigh neas don Fhalcarraigh.
    Bhí Ceann Fhaolaigh ionchurtha le Balor