Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

bheathach.
    Dubhairt an gasúr gurab é sin grás a bhí aca ins bhaile. Dubhairt an maighistir gur cuma leisean.
    Nuair a thainig am dinnéara tháinig an bhean amach agus an dinnéar leithe.
    Dubhairt an gasúr go rabh an bhean ag teacht leis an dinnéar. Dubhairt an fear nár gnáthach leithe teacht lá ar bith eile. Bhí sí fá choinne a dhinnéar a thabhairt do na mac agus shíl sí an fear a rabh an beathach bán aige gurab é sin a mac. Tháinig sí fad leis an beathach bán agus níor bheith an mac a bhí ann ar chor ar bith agus d'fhág sí an dinnéar ag a muinntir féin agus d'iarr sí ar an gasúr a dul anonn fá dhéin a mic.
    D'imthigh an gasúr anonn agus dubhairt sé leis an mhac a bhí thall go dtabhairfeadh an bhean anall an dinnéar aige-sean fosta agus dá dtigeadh an fear anall é bheith ar shiubhal ná go mairfeadh se é. Tháinig gasúr
    Bríghid Ní Colla
    Seósamh Ó Colla