Scoil: Ailt an Chorráin

Ailt an Chorráin, Co. Dhún na nGall
Proinsias Ó Breisleáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a athara. An lá seo bhí bhunadh an chaisleáin uilig amuigh fríd an tír agus eá rabh faghta san caisleán ach an cailin. Nuair a bhí an oidhche ag tuitimh chuaidh an cailin sios go dtí’n tobar fa choinne bucaidh uisge. D’amharch amach trasa na báighe agus caidé tcí sí ach cabhlach na gConnachtach ag tarraingt ar an chaisleán. Bhí fhios aicí de dtiocfadh siad i dtír go milleadh siad an caisleán. Bhí sí san [fhacpach.]? Smaotigh sí go rábh bosca coinneal san caisleán. Chuartuaigh sí na coinnle, a las sí uilig iad agus chuir trí na ceithre chinn díobhtha i ngach fuinneóig da rabh ar an chaisleán. Nuair a tháinig na Connachtaigh ní ba comhgaraighe don tír mhór. Sonnruigh go rabh an caisleán uilig lásta suas. Dar leobhta