Scoil: Ailt an Chorráin

Ailt an Chorráin, Co. Dhún na nGall
Proinsias Ó Breisleáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí Conall Ó Bhaoighill i na Chomhnuidhe ar oileán na Chruite agus oidhche da rabh sé amuigh ag airneáil go mall. Casadh an sluagh sidhe air agus iad ar a mbealach suas go Connacta. Le cailín doígheamhail a bhí ann a thabhairt leobhtha anuas go Dún ns Seód mar ar comhnuigh siad. Mar nac dtiocfadh leobhtha an cailín a thabhairt leobhtha gan duine saoghalta a bheith ar muin an chapaill léithe, thug siad leo Conall suas.
    Fuair siad an cailín agus chuir siad í ar chúlaibh Chonaill agus d fhill ar an baile bhí a cluasa fósgailte ag Conall agus bhi sé ag éisteacht le na g-comhradh ar an bhealach anuas.
    "Is mór an truaighe" arsa duine aca gan í Conall mar is breágh an cailín í
    AT0990*: A Merchant's Son Finds the Princess Wounded in a Coffin