Scoil: Mínbeannaid (uimhir rolla 16668)

Mín Beannaid, Co. Dhún na nGall
Séumas Ó Dómhnaill

Ar an leathanach seo

1. Ins an tsean am a phóstai na lánamhaineacha, ins an Inid, de ghnáth: Nuair a bhuailfeadh taom pósta é, no fiacha le bean sa teach le timtireacht an toighe a déanamh agus an t-sean-lánamhain ag éirghe aista. Toisigheadh se a smaointiú ar dul amac a chuartú mna do féin. Agus leoga is iomdha scéal greannmhar a tiocfaidhe a [?] fa faoine áirithe. Ac ins an deireadh, thigeadh an oidhche a bhi leagtha amach aca le dul amach. Bhíodh baicle leis an fhear óg: a áthair le dul [?] cainnte fa'n spré na átair na brighideoige agus cupla duine stuamdha céillidhe eile le ceisteanna achrannacha a thanlochadh eatorra a socrugadh Mura bfuigead siad cailín ins an cead teach a socrochadh siad air. Rachadh siad go teach eiginteacht eile agus leanadh siad leo go n-eireochadh leo fa deireadh
    Nuair a beadh ceisteanna fan chrúth no spré socruighte eatorra, túisigead an t-ol no bhíodh buideal maith téith le achan duine agus annsin d'imtigeadh lucht na dála sula a mbeireadh bánughadh an lae orra.
      1. filíocht
    Seumas Ruadh Ó Dómhnaill