Scoil: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Dhún na nGall
Niall Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an cailín óg ina luighe agus annsin chuaidh sn sagart síos go dtí an fear a rabh an grádh mór aici do, agus d'iarr sé air a gabhail suas agus níor luaithe a bhí sé thuas ná bhain an Rí an ceann de agus thuit sé ag cosa an tsagairt.
    Nuair a rinne sé sin dubhairt an sagart leis a bheith leis go teach na tábhairne agus nuair a fuair sé thíos é thug sé droch bhiotailte de agus thuit an Rí marbh fosta. Ní dearn an saghart ach a gabhail suas go Teach an Phobail aris agus an cailín óg a mhusgadh agus d'innis díthe goidé mar tharluigh. Bhí iongantas mór uirthi-sé nuair a chonnaic sí an áit a rabh sí agus i i n-ainm a bheith marbh.
    Annsin d'éirigh sise agus
    Dómhnall Ó Gallchobhair