School: Béal an Átha Móir (roll number 10105)

Béal an Átha Móir, Co. Dhún na nGall
Mícheal Ó Gallchobhair

1. (continued from previous page)
    an fógradh seó ar an pháipéar agus rinne sé amach go dtiocfhadh sé na Rosann fa choinne na girrsighe, agus tháinig tráthnóna ámháin Samhraidh, agus thug sé leis go Dún-na-nGall í.
    D’iarr sé ar a mháthair gan greim bidh a thabhairt do’n ghirrsigh seó go dtoiseochadh sí ag obair.
    Chuaidh siad a luighe an oidhche sin agus ní thug siad rud ar bith díthe le h-íthe agus ní thug siad dadaidh díthe lá thar na bharach ach oiread.
    Tráthnóna lá thar na bharach dubhairt sí go rabh sí ag imtheacht nó nach dtiocfhadh léithe bheith beó. D’fiafruigh siad díthe an dtearn sí obair ar bith ó tháinig sí annseó. Dubhairt sise nach dtearn sí obair ar bith ariamh.
    D’iarr bean an toighe uirthí a bheith na suidhe maidín lá thar na bhárach an teine a fhadach agus an
    Brighid Ní Chailín
    An Taobh Díomhaoin, Co. Dhún na nGall