Scoil: Scoil an Chlochair, Na Gleanntaí (uimhir rolla 10165)

Na Gleannta, Co. Dhún na nGall
An tSr. M. Deuglán

Ar an leathanach seo

1. Tigeann cliú agus cáil an oileáin naomtha seo anuas chugainn ó aimsir Chonail Chaol a mhair ar an oileán agus a thug a ainm dó. Tá ballóga a chille agus a thoighe pobail le feiceál go fóill agus téigheann na ceadtaí gach blian leis an turas a dheanamh ar an oiléan beannuighthe seo ar a bhfuil Naomh Conal curtha taoibh le na chara oirdhearc Dallán Naomhtha.
    Ní féidir a rádh go cinnte ca huair a rugadh Conal Caol. Fuair sé bás tuairm 596. Luaidhthear a ainm i gcomhnuidhe ag tagairt dón Cáin Domhnaighe a cuireadh i bhfeidhm i nÉirinn ag cur cosc le obair an Domhnaigh. Deirtear gur bh’É Dia, É féin a sgríobh an reacht seo s’na Flaithis gur fhag sé é ar altóir Pheadair Naomhtha sa Roimh agus gur Naomh Conáil a thug go hÉirinn é, agus é ag teacht abhaile ó thuras san chathair naomhtha.
    Cé bith ar dtuairm ar an
    Úna Ní Mhaoláin