Scoil: Ballycastle Boys' (uimhir rolla 14290)

Baile an Chaisil, Co. Mhaigh Eo
Mícheál de Búrca

de'n uisge abhaile leo ó'n tobar naomhtha.
    Núair a théigheann daoine go dtí tobar naomhthe fágann síad píosa ribín in-a ndiaidh thart ag an tobar. Fágann síad lé h-ais an tobair íad.
    Tá éisc beaga istigh i dtobair Baile An Ghleanna. Níor thug duine íarracht ar tobar naomhtha do triomadh aríamh. Tá crann beag ag fás lé h-ais tobar Baile An Ghleanna.
    Núair a bhíonn duine ag dul ar turas naomhtha i mBaile An Ghleanna téigheann sé isteach sa dtobar agus cosruigheann sé é fhéin leis an uisge. Téigheann sé thart an tobar trí h-úaire. Deireann sé Ár n-Athair agus Sé do Bheatha Mhuire cúig úaire déag agus an cré.
    Téigheann cuid de na daoine thart an tobar naomh ar na glúnaibh.
    Pádhraig Ó Corcoráin