Scoil: Béal an Mhuirthid (C.) (uimhir rolla 14857)

Béal an Mhuirthead, Co. Mhaigh Eo
Sorcha, Bean Uí Náraidhe

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a cuid saighdiúir an bhuaidh agus ní raibh ceann de na h-éanacha le fághail acht iolar amháin a raibh a sgiathán briste. Cúpla lá in a dhiaidh sin bhí mac ríogh ag dul thart leis an áit ar tugadh an cath agus fuair sé an t-iolar óg seo agus a sgiathán briste leis. Ghlac mac an ríogh truag mhór leis agus thug sé abhaile leis é agus mo léan, thug sé neart le n-ithe agus le n-ól dhó. Thugadh sé amach gach lá é go b'feicfeadh sé an raibh an sgiathán ag éirghe ní bhfearr. Chuireadh sé suas ins an aer ag eiteall agus thigeadh sé ar ais. Bhí sé mar sin leis nó go raibh bliain caithte aige i dteach an ríogh.
    Lá amháin thug mac an ríogh
    AT0313: The Girl as Helper