Scoil: Béal an Mhuirthid (C.) (uimhir rolla 14857)

Béal an Mhuirthead, Co. Mhaigh Eo
Sorcha, Bean Uí Náraidhe

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ba ghearr gur leath and scéal amach 'fud an bhaile agus bhí chuile duine ag iarraidh a fhághail amach cár cuireadh and pota óir. Bhí an fear-simplidhe chomh mór fré céile sa deire nach raibh a fhios aige gur ghóid sé an t-ór chor-ar-bith.
    Blianta na dhiadh sin bhí fear darbh ainm luinnseachach (Lynskey) ag leaghadh crann, san áit agus tháinic sé ar and gcrann a raibh an ciste curtha fá. Leag sé an crann agus chonnaic sé an pota óir. Thóg sé é, agus chuir sé in áit eile go dtí tuitim na h-oidhche. Annsin thug sé and t-ór abhaile leis. Bhí a shean-athair in a shuidhe cois na teineadh agus d'innis sé an sgéal dá mhac i dtaoibh an chaoi a tháinig an t-ór ann. Chaith an fear óg bliain agus lá ag iarraidh a fhághail amach an raibh aon duine de ghaolta an Charabháin beó acht níor bhfhuair sé a dtáisg nó a dtuairisg. Ar deire b'éigin dó an t-ór a chongbháil agus bhí rian an ádha air go dtí go bhfuair sé bás. Tá rian an ádha ar a shliocht ó shoin agus deirtear go mbeidh mar gheall ar cneasteacht
    Máire Treasa Ní Náraidhe
    Mártan Ó Murchadha