Scoil: Cill Mhór Iorruis

An Sáilín, Co. Mhaigh Eo
Seán S. Ó Cróinín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tamall gearr ó shoin. Bhí sé timcheall cúig troighthe agus ocht n-órlaigh an áirge, teann, agus gruag fhionn air. D'athruigh sé a áit comhnaidhthe ó Bearaic go Córa agus chomhnuighe sé annsin, nó go bhfuair sé bás ar an ochtuiadh la' déág de mhí na Nodhlagh, 1819. Cuireodh é i mainistas na Croise. Thóig an t-athair Pádhraigh Ó Raghallaigh teach ós a chionn seacht (?) bliadhanta ó shoin, feicthí a theach ar an gCarn go dtí an bliadhan 1865. Teach cinn-tuighe a bhí ann, bhí dó nó trí semraí ann agus gairdín deas bláthmhar amach ó'n doras. cumasach- ach, Éigeantos gan amhras.

Síghle Nic Ámhlaoibh,
    Sáilín,