Scoil: Cill Mhór Iorruis

An Sáilín, Co. Mhaigh Eo
Seán S. Ó Cróinín

Ar an leathanach seo

1. Bhí cloch in Inis Céa. Tugtar niamhóg mar ainm air. Do chuir na daoine cóta flainín air gach chuile bhliadhain. Do cuireadh siad amach sa bhfairrge é ag déanamh amach go leagfeadh sé an fhairrge nuair a bhíodh siad ag dul ar an bhfairrge ag iastaireacht nó ag dul in áit éigin eile.
    Tháinic Sagart Ó Rágallaigh as Bhéal-A-Mhuirthid agus bhris sé é agus chaith sé amach ar an bhfairrge é. Shil sé go raibh siad ag ádhrad na cloiche. Bhí aitmhéal ar na daoine nuair a bhí an chloch briste, agus ní raibh siad sásta leis an sagart nuair a rinne sé é sin agus bhí siad ag
    Ailís Ní Nailín
    Éamonn Ó Náilín