Scoil: Ros Dubh (uimhir rolla 12569)

Ros Dumhach, Co. Mhaigh Eo
Seán Ó Gionnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair a bhí sé in a codladh luigh cuileog ar a éadan. Tainig an fear amach as an teach agus rug sé ar a claidimh leis an cuileog a dhíbirt agus ceard a rinne se acht an cloigeann a baint don oifigeach.
    Rith sé abhaile agus dinnis sé an sgeal da bhean agus da máthair.
    Cuaid siad amach agus toig siad an corp agus caith siad i bpoll i bfad on teac. Cupla lá in a diaid sin motaigh siad go raibh sgata daoine ag cuartadh an t-oifigeach.
    Dinnis an fear seo doibh gur cait a máthair agus a bhean isteach i bpoll é.
    Nuair a motaigh siad san é sin marbhuigh siad gabhair agus thog siad an t-oifigeach as an bpoll agus chaith siad an gabair ann.
    Nuair a tainig na fir ag cuartadh an t-oiofigeach dubairt an fear seo a bhí posta leo go raibh sé istigh sa bpoll sin. Dubairt sias leis dul sios agus é a tabairt anios aca.
    Cuaid sé sios agus fuair sé greim ar na h-adharca agus dubairt sé “Dfás péire adharca ar an diabail o cait siad anseo é.
    AT1600: The Fool as Murderer
    Caitlín Ní Ghraith