Scoil: Ros Dubh (uimhir rolla 12569)

Ros Dumhach, Co. Mhaigh Eo
Seán Ó Gionnáin

cur sí an mac chun an margadh leis. D’imtigh sé leis agus bhí clóca a mháthair ar a bhráid.
    Nuair a bhí i ngar don baile mór connaich sé cloch mór ar an casán roimhe. ”A Mháthair moir” arsa seisean leis an gcloc “Tá tu fliuch baidhte” agus caith sé a coca anuas uirri.
    D’imigh leis annsin go dtí an baile mór agus díol sé an caora agus bhuail air abhaile.
    Nuair a tainig sé comh fada leis an gcloch bhí an coca imtighthe. “A Máthair Mhór” arsa seisean leis an gcloch bféidir gur fut a chur tú é.
    Tiontaigh sé an cloch agus chuaidh sé buathais faoi agus é lan de ór. Rith sé abhaile chuig a mhathair agus bhí failte mór aice roime. Tamall in-a diaid sin dimtigh an mháthair agus fuair sí bean dó agus pósadh an beirt aca.
    La bhí oifigeach agus go leor fear eile ag cuartadh an baile go bfeiceadh siad a bfuigheadh siad aon poitín ann.
    La breágh a bhí an agus suidh an t-oifigeach sias le taob tige an fhir a bhí posta agus tuit sé in a codladh
    AT1600: The Fool as Murderer
    Caitlín Ní Ghraith