Scoil: Sraith na mBannrach (uimhir rolla 3300)

Srath na Manrach, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac Eachmharcaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Chuireadar longa lán de mhín bhuidhe as na Státa Aontuighthe go hÉirinn. Chuir an Rialtas obair ar bun, obair nach raibh aon mhaith leis, mar bhí na fir ró lag le aon obair a dhéanamh.
    Dubradar annsin go dtugfaí airgead go aon duine a dhíoladh a chreideamh sé sin a rád a tionnthuigheadh ó chaitiliciach go protastún.
    Bhí fear d'ainm “Gaughan” ins an ceanntar seo agus bhí sé timceall seachtmhain gan bíadh agus chuaidh sé isteach i dteach dTairseacháin agus fuair sé a dhinnéar ann. D'ith sé an iomarcha agus nuair a bhí sé ag siubhal síos in aice leis an abhainn dhubh fuair sé bás agus tá sé curtha in aice leis an abhainn, agus an poll atá ins an cuid sin dé’n abhainn thugtar “Gaughan’s Pool” air.
    Tá bean agus páiste curtha i Dú Ríal a bhfuair bás in aimsear an gorta. Tá daoine curtha i a lán áiteacha san bparáiste a bhfuair bás san am sin.
  2. An Gorta Mór

I mbliadhain 1845 do mhair na hÉireannaigh go léir ar fataí.