Scoil: Béal Easa (Buachaillí)

Béal Easa, Co. Mhaigh Eo
M. Ó Gábhacháin

1. Cluichí.
    Imreochamuid cluichí sa mbaile agus as baile. Bíonn cluichí gaedhilge ar siubhal againn uaireannta agus uaireannta eile bíonn cluichí béarla ar siubhal againn. Cé mhéad uair sa mbliain a caithtear ag imirt cluichí? Seo iad siúd cuid des na cluichí.
    Geataí árda. Bíonn an cluichí seo ar siubhal amuigh fán aer. Seasann cúpla daoine thart i fáinne agus bíonn a lámha suas aca agus annsin ritheann beirt isteach idir gach beirt atá ins an fáinne. Bíonn duine amháin ag rith i ndhiaidh an duine eile.
    Rinnce Rósaí. Cailíní is mó a bhíos ag imirt an cluiche seo. Seasann siad thart i fáinne agus bíonn siad ag dul thart agus iad ag labhairt, rinnce, rinnce rósaí buidéal ann the pósaí haidh ha, haidh ha síos sinn go léir.
    Dallóg. Buachaillí a bhíos ag imirt an cluiche seo. Cuireann buachaillí aon buachaill ámháin 'na sheasamh i gcúinne sa teach agus bíonn dallóg ar an mbuachaill seo. Annsin ritheann na buachaillí agus an buachaill a bhfuil an dallóg air 'na ndhiaidh. Má leagann an buachaill a bhfuil an dallóg air a lámh ar aon buachaill eile cuirtear an dallóg ar an mbuachaill sin. Is ins an teach a bhíos an cluiche seo ar siubhal.
    "Lúrabog Lárabog." Bíonn an cluichí seo ar siubhal i n-aice na teineadh. Suidheann cúig nó sé buachaillí thart timcheall na
    Teangacha