Scoil: Naomh Seosamh, Shrule

Sruthair, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Ó Reachtaire

Ar an leathanach seo

1. Cuireann muid fataí ar an bhfeilm gach blian. Ullmhuighea[nn] m'athair an talamh. Cuireann muid aoileach ar an dtalamh roimhré. Déantar na drilleanna le céachta. Úsáidtí céachtaí ádhmuid annseo fadó acht ní úsáidtear iad anois. Tá an céacht ádhmaid déanta as ádhmud ar fad acht an clár, soc, agus an cultar atá déanta as iarann. Tá céachta ádhmuid an-cosamhail le aon chéachta eile. Rinneadh na gaibhne na laghannta ar fad.
    Gearrann na daoine píosaí fataí. Tá súla ionnta agus sin iad na sgiolláin. Ní chabhruigheann na comharsan le chéile ag cur an bhfataí. Déantar an poll slat ar leithe[ ] agus suas le fiche slata ar fhaid. Fágtar na fataí dhá mhí ins an bpoll. Seo iad ainmneacha na bhfataí, Kerrspinks, Epicure, Champions, Aranbanners, King Edwards, Irish Queens, agus eile. Déantaoí starch as fataí fadó. Déantar arán le fataí agus beagán plúir.
    Seaghán Ó Gabháin
    Marcus Ó Conghaile