Scoil: Caurane (uimhir rolla 13175)

An Cárán Íochtarach, Co. Mhaigh Eo
P. Mac Giolla Gaileng

Báile Garb
    Tá dha lios I baile garb sá siad ar adharc a chéile. Tá siad suas ar bhárr an cnuic. Ceapann na sean daoine go bfuil sidhéoga ann . Ceapann féin go bhfuil.
  2. Tá ioláin i Loch Leath-baile An Ríogh Deirtear gur iolán draochta i. Tá sé timcheall 60 slata amach ón talamh. Deirtear go bhfuil caisleán amhuigh faoí an oileán agus ta na simléir le feichteant. Chonnaic sean-athair Pád De Róiste trí Murdhuacha ag teacht amach as, agus tháiniceadar go dtí an sraigh. Rith an fear chuca act snamh ná trí Murduacha amach san loch. Rinneadh ceann acu dearmad a cochaill a tabhairt leis. Thóg an fear an cochall lies agus cuir sé i bfolach í. Táinic an Murdhuacha ma dhiaidh ar iarraidh an Cochall act ní sgartha an fear leis. Phós an fear an Murd bhí clann acu. Lá amháin chuaidh an fear go dtí aonach fuair ceann des na paiste an cochaill agus thug sé don máthair é. Cuaidh sise anach san
    Leathbhaile an Fhraoigh, Co. Mhaigh Eo
    Seán Mac hÉil