Scoil: Caurane (uimhir rolla 13175)

An Cárán Íochtarach, Co. Mhaigh Eo
P. Mac Giolla Gaileng

Ar an leathanach seo

1. Timcheall céad blíadhain ó shoin sul ar cuireadh na scoileanna Naisiunta ar bun. Bhí scoileanna cois claidhe acy. Ins an geimhreadh bhíodh siad í sgiobol ag fóghlam agus ins an samhradh bhíod siad i sean scoil a rinneadar as seraiteanna agus bhí díon lúachra. Bhí sean scouil mar sin í Muicneach. An leas ainm a bhí ar an máistír na Jimin na glóitheach tá an ainm sin go fóill.
    Is minic a raibh an múinnteóir ag múnadh í bhfad ón na theach féin. Núair a bheidh an lá fluich rachaidh an muinnteóir go teach lé cuid den na scolairí ba mhór an meas a bhí ag na daoine ar anm maistír san am sin.
    Úaireanta tiubhairfheadh na daoine im agus bainne den múinteóir.
        1. foirgnimh