Scoil: Doire

An Doire, Co. Mhaigh Eo
Séamus Ó Cathain

Ar an leathanach seo

1. Bhí baintreach ann fadhó, agus ní raibh aichí acht aon mhac amháin. Bhíodar an-bocht. Dubhairt an mach le'na mátair go gcaithfeadh sé a dul ag saothrú a bheatha i n-áit éigin.
    Arnó ní imtigheoca ars' an mháthair agus míse fhágail annseo go suarach liom féin. Ní fagfaidh mé oileán Naomh Padhraidh ars' an mach. Tígh leath ars'an mháthair. Crúinneocadh mé i bhfuil d'airgeadh agam agus bearfaidh mé dhut é.
    Cúpla lá in-a dhiadh sin bhí sé ag léigeamh paipéar nuaigheachta. Chuir bean a bhí i gCuige Laigean a h-ainm san bpaipéar. Sé'n t-ainm a bhí uirthí Banrioghán Gleann Éille.
    AT0851: The Princess who Cannot Solve the Riddle
    Eibhlín Seóighe