Scoil: Gob an Choire (Clochar) (uimhir rolla 16890)

Gob an Choire, Co. Mhaigh Eo
Sr. M. de Sales

Ar an leathanach seo

1. Tá trí toibreaca beannuithe in Acaill an ceann is fear aca i gCill Domhnaid. Tá na cionn eile suidhte í gCruacán agus an ceann eile ag bun cnuic Sliabh Mór.
    Tá an céad ceann suidhte sa gcladac agus tá sé faoi'n roilg. Téigheann daoine go dtí an tobar ar an gcead lá de bealtaine agus an cuigeadh lá déag de lughnasa. Deireann siad paidreaca agus fágann siad rudaí na ndhiaidh.
    Má bhionn duine tinn bheireann siad uisge abhaile leobhtha agus cuimghlinn siad an uisge don duine tinn. Lá amháin cuaidh mo mathair mór go dtí an dtobar i gcoinne uisge agus connaic sí an Ghealac síos ins an dtobar. Do comhnaidhe Naomh Domhnaid ins an áit sin agus sin é an fáth gur tugadh Cill Domhnaid ar an áit ó shoin.
    Tá an ceann í gCruacán suidhte ar Carraig ar a dtugtar Carraig na Fola. Bhí fear in Acaill uair amháin ar a dtugadh Seán na Sagart air. Fear ionghanta a bhí ann agus bhí gráin aige ar an
    Seán Ó Cuanaigh
    Máire Ní Chuanaigh