Scoil: Béal Feirsde / Belfarsad (uimhir rolla 16374)

Béal Feirste, Co. Mayo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 12_009

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 12_009

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bhothair. Annsin táinig cuileog agus sé gaoiseán a mhatair. Rug an t-amadán ar mhaide a bhí ar taobh an bóthair agus tug se buile de don cuileóig. Marbuig sé an cuileóg act bris se srón an mhátair. Rith an t-amadán chun bealaig annsin. Sgéalta Crabaw. An Dearg a dhaol.
    Lá amháin bhí An Mhaigdean Beannuigte agus Naom Seosamh agus an leanbh Íosa ag teicead roimh saidhiúirí an rí agus connaic siad triúe fir ag cur síol ag taobh an bhotair. Nuair a d'éirig na fir an céad lá eile bí an coirce i rocht gearrad. Cuaid siad amach ag gearrad an coirce. Ní rabh siad i bhfad annsinn no go dtainig saidhhiúiri an Rí an bealach. D'Fiafruig siad de na
    Gráinne Ní Ceachmharcaigh
    Micheál O Gallacobhair