School: Baile Mhúirne (Cailíní)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín Bean Uí Bhuachalla

1. (continued from previous page)
    léi thar muir is thar tír thar cnocáin agus isleáin agus de bhárr barraídhe na gcrann agus gan stad ná staonadh a dhéanamh in aon áit go dtí go sroisfidís na cnuic ina raibh inghean an Rígh i gcoimeád ann.
    Do chomáin sé léi ansan mar a dubhairt sé léi agus ba ghearra an mhoill uirthi na cnuic a bhaint amach. D'fhiafhruig sé dí ansan an raghadh sé abhaile go dtí a h-athair agus dubhairt sí gan amhras go raghadh mar go raibh sí ag feitheamh le duine éigin chun í a shábhail ar feadh na trí bliana abhí sí ann.
    Dubhairt sé ansan go n-ollamhóchadh sí béile maith bídh de'n bheirt aca agus go n-íosfaidís é sar a dtosnóchaidís ar an dturas fada abhí rómpa.
    'Seadh, d'ollmhuig sí an bídh dóibh agus d'itheadar é agus nuair abhí sé ithte aca d'fhéach an cailín timcheall ar thig an fhathaig agus d'fhág sí slán ag gach aon áit agus do chuadar amach.
    Ní túisce a bhíodar ar an dtaobh amuigh
    Cáit Ní Shúileabháin