School: Baile an Chaisleáin (roll number 11303)

Castletown, Co. Cork
Diarmuid Ó Mathghamhna

1. (continued from previous page)
    Sin é an míniughadh a tugtar ar an ainm seo - Tá lios ann. B'feidir gur Lios an Ruathairigh é. Sá baile talmhan so atá páirc an Chláín agus tá cromleac no Dolmhan talmhanta ann.
  2. Do réir deallraimh tá an ainm seo mar a brígh mar bhí an áít fiadhain bliadhanta ó shoin. Ar an dtaobh thuaidh de fan le bóthar ag dul ó'n gCaipín go Baile Galdha (?) ta foir linte de sean roilig déunta de clochaibh. Bhí ceann mor os a cionn uair - gairmthear leabaid bhuachalla uirre seo. Ní fios c'é r bhé an fear é. Fathach tugtar ar a léíthéid.
    Lackanashinnagh, Co. Cork
  3. Nú Moll na Croiche. Crochtaí daoine ann fadó agus ní fios cathain. Tá rian na croiche ann fos i bhfuirm mill (meall). Ní deirtear ar bhliadna gaedhil nú na gaill a bhain úsáid di. Bhí sean lios sa baile talmhan so acht leagadh é. Tá a rian ann fós. Tá beal oideas ag baint leis. In aimsir na mbuachaillí - mbán 1821-22