School: Baile an Chaisleáin (roll number 11303)

Castletown, Co. Cork
Diarmuid Ó Mathghamhna

1. (continued from previous page)
    ar an Saighdiúir Drúiseamhail agus do mhairbh sé é. Annson do thog sé amach sa páirch a bhí in a (?). Dhein sé poll - chuir é an saighdiúir ann agus lion sé suas é agus cuireadh barr (siól) os a cionn agus fuarathas trácht na tuairisg ar an saigdiúir in a diaidh sin. Feuch air seo mar coimhthuitimeas in aimsir Black & Tans. Do lámhaidh na Auxies fear san ait chéudna - gan fios dóibh bhíodar ag baint díoghaltais amach ar an saighdíúir a marbhuigehadh níos mó ná ga cheud bliadhain roimhe sin.
  2. Balé talmhan beag ar an dtaobh thuaidh díreach de'n sráíd baile seo. Ní fheadar an amhlaidh gur focal fé léíth é seo nú cuid d'fhocal mar Gort na Seana Chloch ar nós Gort na Luachra taobh thuaidh de arís. Tá cloch mhór ann agus deirtear gurbh é sin a thug a ainm do'n baile talmhan.
    Áit staireamhail a b'eadh é seo gan amhras fad ó. Tá trí liosanna
    Shanaclogh, Co. Cork